Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKRELA W ZALEWIE

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zalewa na 2 słoiki 1 l

woda 2 i 1/2 szkl.
ocet spirytusowy 1/2 szkl.
cukier 3 płaskie łyżki
sól 2 płaskie łyżeczki
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Dodatkowo

makrela 3-4 średnie szt.
masło do smażenia
cebula 1/2 szt.
sól i pieprz świeżo mielone do oprószenia ryby

Przepis i sposób przygotowania na: MAKRELA W ZALEWIE

1. Zalewa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Rybę wypaproszyć i dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Układać rybę, smażymy, aż mięso makreli z różowego zrobi się białe (wystarczy ok. pół min. z każdej strony na średnim ogniu). Słoiki dokładnie sparzyć i wytrzeć na sucho ( słoiki można umyć i wstawić na 1-2 min. do mikrofali). Następnie do każdego słoika włożyć rybę oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać zaprawą i dokładnie zakręcić.

2. Tak przygotowaną rybę trzeba umieścić w garze ze ściereczką na dnie i zalać wodą. Jeżeli słoiki są gorące to zalać gorącą wodą. Woda powinna mieć podobną temperaturę, aby nam słoiki nie pękły. Gotować ok. 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 13.07.2016 22:37
prezentacja przepiękna!
mami93 04.09.2015 09:21
Ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak