Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z cynamonową kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 40 dkg
jajko
żółtko jajek
drożdże świeże 4 dkg
mleko 1 szkl
cukier kryształ 1/2 szkl
margaryna 1/5 kostki

kruszonka

cukier kryształ 10 dkg
mąka pszenna 10 dkg
margaryna 10 dkg
cynamon 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z cynamonową kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż zaczyn wyrośnie.
Krok 1 - Drożdżówka z cynamonową kruszonką foto
2
Do mąki z zaczynem dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżówka z cynamonową kruszonką foto
3
Składniki kruszonki wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i rozsypać na nie kruszonkę. Zwinąć.
Krok 3 - Drożdżówka z cynamonową kruszonką foto
4
Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem.
Krok 4 - Drożdżówka z cynamonową kruszonką foto
5
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut. Smacznego :)
Krok 5 - Drożdżówka z cynamonową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 04.09.2015 23:13
poproszę o porcyjkę z talerzyka:)
Mama niejadka 03.09.2015 21:27
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak