Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z brązowym ryżem, proteiną sojową i warzywami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
ryż brązowy 300 g
kotlety sojowe mielone 1 op.
marchewka duża
seler korzeniowy mały
seler nać 2-3 gałązki
cebula biała duża
koperek mały pęczek
pieczarki 250 g
sos sojowy grzybowy
Pieprz czarny mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
koncentrat pomidorowy

Porada

Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z brązowym ryżem, proteiną sojową i warzywami

Kapustę sparzyć i obrać liście - odstawić do ostygnięcia.

Ryż gotować 25-30 minut, odcedzić i wysypać do dużej miski aby przestygł.

Kotlety mielone sojowe zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić do spęcznienia, odcedzić i połączyć z ryżem. Można też granulat sojowy zrumienić na oleju.

Cebulę posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać utarte na największych oczkach pieczarki oraz utarty seler i marchew. Podlać odrobiną wrzątku i udusić, a na koniec odparować i ew. lekko podrumienić.
Warzywa połączyć z ryżem.

Posiekać drobno liście selera i koperek - dodać do farszu kiedy ten ostygnie.
Całość doprawić grzybowym sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i zmielonym kminkiem. Farsz dobrze wyrobić i wstawić do lodówki na 2-3 godz do stężenia.

Z liści kapusty odciąć grube nerwy, nakładać farsz i zwijać możliwie ciasno.
Gotowe gołąbki układać jak najciasniej w brytfance na warstwie kapuścianych liści.

Koncentrat pomidorowy doprowadzić gorącą wodą do zupełnie płynnej konsystencji, doprawić pieprzem, sosem sojowym i zalać gołąbki - nakryć warstwą pozostałych liści albo środkiem kapusty pokrojonym w plastry.
Naczynie przykryć możliwie szczelnie i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć termostat na 200*C, dusić ok.75-90 min w zależności od kapusty.
Pozostawić w gorącym piekarniku przez kilka godzin - najlepiej robić to wieczorem, a rano gołąbki są gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 04.09.2015 17:58
Już mi smakują!
Habibi 04.09.2015 08:28
Ja robię ròżne farsze, nie tylko z tradycyjnego ryżu ale tez z różnych kasz.
w mojej kuchni 03.09.2015 22:16
pyszne danie do zjedzenia
agaK. 03.09.2015 18:14
Fajne, z ryżem brązowym jeszcze nie jadłam.
Babeczka35 03.09.2015 17:44
Smaczne gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak