Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z brązowym ryżem, proteiną sojową i warzywami
Ryż gotować 25-30 minut, odcedzić i wysypać do dużej miski aby przestygł.
Kotlety mielone sojowe zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić do spęcznienia, odcedzić i połączyć z ryżem. Można też granulat sojowy zrumienić na oleju.
Cebulę posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać utarte na największych oczkach pieczarki oraz utarty seler i marchew. Podlać odrobiną wrzątku i udusić, a na koniec odparować i ew. lekko podrumienić.
Warzywa połączyć z ryżem.
Posiekać drobno liście selera i koperek - dodać do farszu kiedy ten ostygnie.
Całość doprawić grzybowym sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i zmielonym kminkiem. Farsz dobrze wyrobić i wstawić do lodówki na 2-3 godz do stężenia.
Z liści kapusty odciąć grube nerwy, nakładać farsz i zwijać możliwie ciasno.
Gotowe gołąbki układać jak najciasniej w brytfance na warstwie kapuścianych liści.
Koncentrat pomidorowy doprowadzić gorącą wodą do zupełnie płynnej konsystencji, doprawić pieprzem, sosem sojowym i zalać gołąbki - nakryć warstwą pozostałych liści albo środkiem kapusty pokrojonym w plastry.
Naczynie przykryć możliwie szczelnie i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć termostat na 200*C, dusić ok.75-90 min w zależności od kapusty.
Pozostawić w gorącym piekarniku przez kilka godzin - najlepiej robić to wieczorem, a rano gołąbki są gotowe.