Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości
szpinak świeży 1 garść
cebula 0,5 szt.
czosnek 1 ząbek
ser feta 150 g
masło 20 g
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Czosnek suszony Prymat
tymianek
Rozmaryn suszony Prymat
olej rzepakowy 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4

Kroki postępowania

1
Szpinak oczyszczamy i usuwamy twarde ogonki , zostawiamy same liście.
Krok 1 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
2

Czosnek i cebule drobno siekamy. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie spaliło i podsmażamy na nim czosnek z cebulą. Następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem przez kilkanaście sekund. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
3
Fetę rozkruszamy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy ją do szpinaku.
Szykujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wsypujemy roztarte w palcach zioła (rozmaryn i tymianek) oraz czosnek granulowany, przyprawę do wieprzowiny i 2 łyżki musztardy francuskiej. Dodajemy odrobinę oleju i dokładnie mieszamy. Marynata nie powinna być zbyt płynna, bo nie będzie przylegać do mięsa.
Krok 3 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
4
Mięso oczyszczamy z błon. Następnie cienkim nożem robimy nacięcie na środku na wylot (tzw. kieszeń).
Krok 4 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
5
W nacięcie wkładamy farsz ze szpinaku i fety.
Krok 5 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
6
Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki, aby skruszało.
Krok 6 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto
7
Mięso zawijamy szczelnie w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 35 minut. Po wyjęciu kroimy schab na niezbyt grube plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kaszą czy ryżem.
Krok 7 - Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak