Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

łosoś filet 500 g
sos sojowy 2 łyżki
sok z pomarańczy
skórka z pomarańczy lub limonki
imbir starty 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
rozmaryn świeży
papryczka chili 1 szt.

Mus pomarańczowy

sok pomarańczowy 1 szkl.
papryczka chili 1 szt.
szalotka 1 szt.
miód 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Pappardelle z cukinii

cukinie małe 1-2 szt.
sól szczypta

Salsa z papryki i brzoskwini

papryka czerwona 0,5 szt.
szalotka 1 szt.
brzoskwinia 1 szt.
sok z cytryny
miód 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
natka pietruszki

Porada

Wstążki cukinii można ugotować na parze lub usmażyć. Nie jest to jednak konieczne, jeśli cukinie są małe i młode.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii

Kroki postępowania

1
Pieczony łosoś:
Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Łososia umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze porcje i doprawić solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotowaną wcześniej marynatą obtoczyć łososia i odstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 180'C. Łososia przełożyć razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i zapiekać (bez przykrycia) przez 15-20 min, skórką do góry.
Krok 1 - Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii foto
2
Mus pomarańczowy:
Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki) i wrzucić do rondelka z odrobiną oliwy. Dodać posiekaną drobno szalotkę, chwilę podsmażyć. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką oraz miodem i wlać do rondelka. Gotować przez ok. 2-5 min. do momentu aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie sos można zmiksować na mus blenderem.

Pappardelle z cukinii:
Cukinię umyć i pokroić obieraczką do warzyw wydłuż, tworząc wstążki. Osolić i wymieszać, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 2 - Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii foto
3
Salsa z papryki i brzoskwini:
Paprykę umyć, wydrążyć z nasion i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinię umyć (opcjonalnie obrać ze skórki), pokroić z kostkę i dodać do papryki. Całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę, miód, paprykę ostrą oraz posiekaną pietruszkę i wymieszać.

Upieczonego łososia podajemy na wstążkach cukinii i dodajemy salsę. Całość polewamy przygotowanym wystudzonym musem

Krok 3 - Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.09.2015 22:07
na pewno pysznie smakuje ten łosoś
Justi2401 03.09.2015 16:50
Wspaniałe, wykwintne danie :)
Konczi 03.09.2015 16:23
pyszniutka propozycja :)
Monika-twin 03.09.2015 13:47
fajna potrawa.
Futka 03.09.2015 13:36
przepyszna propozycja :)
molanka 03.09.2015 11:59
pięknie się prezentuje
Marta Ryżek-Kalkowska 03.09.2015 11:54
pysznie wygląda.
Marta Ryżek-Kalkowska 03.09.2015 11:53
wygląda przepysznie.
JulkaTomeczek 03.09.2015 11:19
Smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak