Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewskie ziemniaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg
rosół z kostki 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cebula 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
masło lub margaryna 2 łyżki
mąka 2 łyżki
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Królewskie ziemniaki

Ziemniaki umyć, obrać, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości około 1/2 centymetra. Zagotować 1 szklankę rosołu z kostki ze szklanką mleka i szczyptą tartej gałki muszkatołowej. Włożyć ziemniaki i gotować ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić, lekko rumieniąc, w łyżce masła lub margaryny, oprószyć 2 łyżkami mąki i przyrządzić rumianą zasmażkę. Dodać ją do ziemniaków, wymieszać, ewentualnie osolić i gotować na maleńkim ogniu przez 5 minut, mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem, przykryć wiórkami masła i zapiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.01.2012 17:05
super!
IKrakowianka 03.08.2011 21:35
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak