Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 czubata łyżka

Dodatkowo

porzeczki czerwone 500 gram
kisiel żurawinowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 3 łyżki
białko 5 sztuk
margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy szklankę cukru, margarynę i żółtka. Siekamy nożem i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną część jeszcze na dwie części.
3. Do jednej małej części ciasta dodajemy przesiane przez sito kakao i zagniatamy ciasto.
4. Wszystkie części ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby ciasto stwardniało.
5. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę ścieramy na tarce o dużych oczkach dużą część ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy oczyszczone i umyte porzeczki.
6. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na porzeczki.
7. Białka ubijamy z dodatkiem cukru i kisielem na sztywno i rozprowadzamy na startym ciemnym cieście.
8. Małą białą część ciasta ścieramy na wierzch ciasta.
9. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 02.09.2015 20:05
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 02.09.2015 16:49
Pyszne ciasto
marcia7 02.09.2015 15:50
jedno z lepszych ciast
gosia1988 02.09.2015 14:57
pyszności takie ciasto
Kasiaaa 02.09.2015 14:09
Polecam - jest pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak