Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem

5.0
(96)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szkl
cukier szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
jajko 2 szt
cukier waniliowy torebka

Masa jabłkowa

jabłka 2 kg
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat łyżeczka
rodzynki 3 łyżki
kasza manna 2 łyżki

Masa budyniowa

mleko 1 l
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 3 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 24.10.2015 14:39
smakowity Twój jabłecznik
Ewa Wojtaszko 29.08.2015 22:56
robię bardzo podobne ciacho :)
mysza75 29.08.2015 22:47
jakie pyszne ciacho nic tylko zajadać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak