Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jagodowa z sosem jogurtowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tarta

mąka tortowa 2 szkl.
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
cukier puder 10 dag
sól szczypta
masło 15 dag
żółtko jajek 3
mleko 2 łyżki
dżem 3/4 szkl.
jagody 30 dag

Sos

jogurt grecki 20 dag
skórka z cytryny 1 szt.
sok z cytryny 1-2 łyżki
mięta kilka małych listków

Porada

Potrzebne dodatkowo będą: cukier puder i mąka do oprószenia i tłuszcz do formy. Dżem wszystko jedno jaki - użyłam domowego z zielonych pomidorów. Świetnie się sprawdził.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jagodowa z sosem jogurtowym

Kroki postępowania

1
Do miski robota przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder i dodać sól.
Krok 1 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
2
Całość wymieszać i dodać masło w kawałkach. Rozetrzeć na niskich obrotach, aż powstanie kruszonka.
Krok 2 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
3
Dodać żółtka i jeszcze raz rozetrzeć.
Krok 3 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
4
Dodać mleko i połączyć.
Krok 4 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
5
Za pomocą szpatułki wyjąć ciasto na arkusz folii spożywczej, uformować dłonią spłaszczony krążek, owinąć i wsadzić do lodówki na minimum 60 minut.
Krok 5 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
6
W tym czasie natłuścić formę do tarty średnicy ok. 23 cm i wsadzić do lodówki. Jagody umyć i dobrze osączyć.
Nagrzać piekarnik do 180˚C. Schłodzone ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i rozwałkować na krążek grubości 5 mm. Wyłożyć nim dno i boki formy dobrze dociskając. Nadmiar ciasta odciąć od brzegów i odłożyć w folii do lodówki. Ciasto jest niesforne, więc można po prostu odrywać je kawałkami i wyklejać bezpośrednio formę, choć dłużej to zajmie… Na ciasto wyłożyć dżem i równo rozsmarować na całej powierzchni spodu.
Krok 6 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
7
Przykryć równo owocami.
Krok 7 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
8
Resztki ciasta rozwałkować na oprószonym mąką blacie i radełkiem wyciąć paski szerokości około 1 cm. Ułożyć na powierzchni tarty kratkę.
Krok 8 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
9
O ile zostaną jakieś resztki… można je znów rozwałkować i wyciąć listeczki. Rozłożyć po dwa w miejscach najmniej reprezentacyjnych kamuflując najmniej podobające się nam miejsca. Uformować małe kulki i wykałaczką zrobić w nich dołeczki – ułożyć na styku listków. Piec 30-35 minut na złoty kolor.
Krok 9 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
10
Wymieszać jogurt ze skórką i 1-2 łyżkami soku z cytryny. Najlepiej sprawdzić smak po pierwszej łyżce. Dodać kilka listków mięty. Jeśli są duże to lepiej będzie je pokroić. Jogurt można schłodzić – będzie wówczas bardziej zwarty. Myślę, że do ciepłej jeszcze tarty znacznie bardziej będzie pasował.
Krok 10 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto
11
Tartę wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem w miseczce lub bezpośrednio na przydziałowej porcji.
Krok 11 - Tarta jagodowa z sosem jogurtowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.08.2016 00:35
prezentuje sie wysmienicie:-)
Aneta41 11.12.2015 16:53
Palce lizać;)
Grazyna0211 30.08.2015 18:30
pyszny deser
Alex_M 30.08.2015 09:04
dobry deser :)
Janina 29.08.2015 23:52
Wspaniałe smaki ;)
2milutka 29.08.2015 20:48
wspaniały deser
Konczi 29.08.2015 20:38
wygląda oszałamiająco
Wiktoria29 29.08.2015 19:56
niezwylke apetyczna
Bernadeta1 29.08.2015 19:38
Pychotka taki deserek do kawy
JulkaTomeczek 29.08.2015 19:35
Wygląda smakowicie
Renata9 29.08.2015 19:12
Bardzo smaczna tarta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak