Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 50 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat łyżeczka
olej 6 łyżek
cebula szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól i pieprz
woda 100 ml
mąka 3 łyżki
Buraczki wiórki Smak słoik
ziemniaki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki

Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i posmażamy na oleju około 10 minut. Gdy oleju jest za mało możemy podlać mięso odrobiną wody.

Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.

Do mięsa na patelni dodajemy szklankę wody, dogrzewamy aby przyprawy się dokładnie rozpuściły a woda była brązowa.

Przekładamy do garnka, dodajemy jeszcze 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos.

Podajemy z ugotowanymi ziemniaki i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Słaby przepis 04.02.2023 19:01
Brak warzyw i pisanie o podpiekaniu zamiast podsmażaniu. Szkoda produktów na taki przepis.
Doradca Smaku 11.02.2023 17:13
Są ziemniaki i buraki więc nie można mówić o braku warzyw. Zmieniłem opis na podsmażamy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak