Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka mojej babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

saletra 5 g
tymianek
ziele angielskie
cząber
pieprz
kolendra
majeranek
czosnek 4 ząbki
sól 1 szkl
szynka 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka mojej babci

Szynkę natrzeć solą zmieszaną ze sporą ilością wymienionych przypraw. Ułożyć szynkę w naczyniu, przykryć i pozostawić na 3 tygodnie. Podczas peklowania kilkakrotnie ją obrócić. Szynka powinna być pokryta sokiem, a jeżeli jest go za mało, trzeba dodać przegotowanej wody ze sporą ilością soli.
Wyjąć szynkę z solanki i zawiesić do osuszenia, po czym obszyć ją płótnem o rzadkim splocie i wędzić w zimnym dymie co najmniej 3 tygodnie. Smak szynki jest lepszy, jeżeli na początku i na końcu wędzenia doda się do palonego drzewa jałowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak