Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MIODWE

jajko 1 szt
margaryna 2/3 kostki
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
mąka pszenna 300 g może wiecej zależy od mąki
miód 1 łyżka duża imbirowo-cynamonowego
cukier 2 łyżki

Biszkopt;

jaja 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki typ 450
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
wanilia 1/2 szt ziarenka

MASA ;

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 500 ml
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym

Kroki postępowania

1
CIASTO MIODOWE :
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.
Krok 1 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
2
Następnie na dwóch identycznych foremkach, u mnie 27cmx36cm, wyłożonych papierem do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, można pomóc dłońmi. Pieczemy po 12-15 min w tem 180st. do zrumienienia się. Oba tak samo. Studzimy.
Krok 2 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
3
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.
Krok 3 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
4
MASA :
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nie umniejszamy ilości mleka !
Ja jedynie dosładzam według uznania.
Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpusci, miksujemy na gładką masę.
Krok 4 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
5
SKŁADANIE ;
Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.10.2015 19:54
mmm jakie ładne :)
Poison1988 31.08.2015 08:05
Iście królewski deserek :) hihi
iziona 29.08.2015 18:43
Świetny te królewicz :)
Alex_M 29.08.2015 09:53
pyszne ciacho :)
Damiano
Damiano 29.08.2015 07:28
fajne ciasto
bogusia 82 28.08.2015 22:18
piękne i smaczne ciasto:)
mysza75 28.08.2015 20:49
ale fajne i dobre ciacho
misia53 28.08.2015 20:26
iście królewskie ciasto
Beatris 28.08.2015 19:26
Ciasto wygląda niezwykle smakowicie:)
Małgorzata Pin 28.08.2015 18:39
Idealne, piękne i pyszne.
Mama niejadka 28.08.2015 17:45
Pyszne ciasto
Renata9 28.08.2015 17:11
Smaczne ciacho :-)
Kuchenka 28.08.2015 16:12
piękne kosteczki ;)
cukiereczek 28.08.2015 15:52
boskie słodkie ciasto Lubię to
IZABELA29 28.08.2015 15:42
świetnie wygląda
Konczi 28.08.2015 15:37
wygląda cudnie!
Bernadeta1 28.08.2015 15:32
bardzo smaczne ciasto, wygląda pysznie
Zdzisław 28.08.2015 15:32
takie słodkości uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak