Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 20 g
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
maślanka 50 ml
masło klarowane 25 g
cukier 3 łyżki

Nadzienie

jagody 300 g
cukier waniliowy 1 torebka

Kruszonka

mąka pszenna 100 g
masło 50 g
cukier puder 5 łyżka

Porada

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Z drożdży robimy zaczyn, dodając do nich ciepłe mleko i cukier, odstawiamy żeby urosło. W oddzielnej misce mieszamy jajko, masło, maślankę, mleko, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy. Żeby ułatwić sobie wyrabianie ciasta drożdżowego do płynnej części powoli wsypuję mąką, wyrabiając całość mikserem, żeby ciasto później było jak najbardziej puszyste. Po wsypaniu całości mąki ciasto wyrabiamy rękami lub mikserem z nakładką do wyrabiania ciasta. Tak wyrobione ciasto zostawiamy na ok. godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
Później ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i dzielimy na 10 prostokątów.
Jagody myjemy, suszymy i mieszamy z cukrem waniliowym.
Nakładamy po ok. łyżeczce na każdy prostokąt. Brzegi prostokąta zawijamy na kształt bułeczki i odwracamy na spód łączeniem.
Zostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kruszonkę.
Łączymy mąkę, masło i cukier mieszając energicznie, najlepiej widelcem żeby powstała sypka konsystencja.
Bułeczki posypujemy kruszonką, grubo i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, na około 20 minut aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 29.08.2015 09:10
aż się ślinię.... jedne z najlepszych bułeczek
Bernadeta1 28.08.2015 15:37
pyszne takie jagodzianki
gusia1000 28.08.2015 11:40
Zawsze dobre.
wedith1 28.08.2015 10:32
Wspaniałe! I takie soczyste... :)
Jumper123 28.08.2015 10:21
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak