Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski salcesonik

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórki ze słoniny 1/2 kg
żołądek
głowizna 1 kawałek
ryj 1/2 szt
ozorek
pieprz
majeranek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski salcesonik

Składniki umyć i zalać 2 litrami wody, dodać sól i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, kawałki pochodzące z ryja i głowizny drobno posiekać. Ozorek i skórki pozostawić w całości.
Rosół odparować na wolnym ogniu do ilości nie przekraczającej 0,5 l. Dobrze wymyty i wyczyszczony żołądek natrzeć solą i opłukać. Rosół przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podobno przyprawić drobno pokrojone mięso. Włożyć do żołądka część drobnego mięsa i skórek, wlać połowę rosołu, dołożyć ozorek, resztę mięsa i skórek oraz pozostały rosół. Żołądek zaszyć.
Włożyć go do dużego garnka z ciepłą wodą, gotować 1,5 godz. Po zestawieniu z ognia salceson przestudzić w wywarze, a następnie wyjąć, ułożyć między dwoma deskami i lekko obciążyć, aby się spłaszczył. Studzić 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak