Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kremem

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier szkl
mąka pszenna szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 2 kg
cukier 3 łyżki
galaretka cytrynowa 2 szt

Krem

krem do karpatki
masło 200 g
mleko 0,5 l
czekolada mleczna 0,5 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kremem

1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy.
2.
Jabłka obieramy( jeżeli mają dużo soku odciskamy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i podsmażamy około 10 minut. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Krem karpatkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zimny krem ucieramy z margaryną.
3.
Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową, wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała. Na masę jabłkową wykładamy krem karpatkę. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 27.08.2015 22:02
Uwielbiam jabłeczniki i staram się je robić na różne sposoby
Janina 27.08.2015 19:26
Świetne smaki;)
Benita 27.08.2015 19:26
Wygląda bardzo apetycznie
agnieszka214 27.08.2015 13:17
lubie pyszne ciasta z owocami
ania2610 27.08.2015 13:14
bardzo lubię to ciacho!
marzut 27.08.2015 11:39
super przepis
Futka 27.08.2015 10:26
Cudny i bardzo apetyczny jabłecznik :) Z przyjemnością skosztowałabym kawałeczek :)
IZABELA29 27.08.2015 09:51
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak