Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wiśniowy w słoikach

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 3 kg
cukier
woda zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wiśniowy w słoikach

Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,5 l. Owoców nakładamy tak do wysokości szyjki z gwintem. Potem wiśnie zalać przefiltrowaną zimną, tylko tyle aby przykryła wiśnie. Do każdego słoiczka wsypać po 2 czubate łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania. Z tej ilości wiśni wyszło mi 9 słoiczków 0,5 l.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 27.08.2015 09:57
nie ma to jak domowy wyrób :)
adelajda 27.08.2015 09:03
też taki kompocik robię :)
krokus 27.08.2015 09:00
domowy najlepszy
Alex_M 27.08.2015 07:56
też robię na zimę sporo słoików :) uwielbiamy!
olkaaa 27.08.2015 07:33
mój ulubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak