Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy duszone w porach

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
por 1 szt
woda 1,5 szkl
mąka 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżka
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy duszone w porach

Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kostkę. Do zmielonego mięsa dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oleju. Przygotowane klopsy przekładam do garnka. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję około 10 minut.

Pora kroję w plasterki. Dodaję do klopsów i razem duszę na małym ogniu około 25 minut. Do mięsa wlewam śmietanę i duszę jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 27.08.2015 07:28
bardzo dobre mięsko
berys18 27.08.2015 07:19
wyglądają pysznie
Futka 26.08.2015 22:11
Bajeczne klopsiki! :) Niebo dla podniebienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak