Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney pomidorowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2,5 kg
papryczka chili 6 szt
cebula 1,25 kg
ocet winny 1,5 szklanki
cukier 1 kg
musztarda dijon 5 łyżeczek
sól 5 łyżeczek
Pieprz czarny mielony Prymat 5 łyżeczek
Imbir mielony Prymat 5 łyżeczek
Ziele angielskie mielone Prymat 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Papryczki drobno pokroić usuwając gniazda nasienne (jeśli lubimy bardzo ostry smak możemy je pozostawić), cebulę pokroić w drobna kostkę.
Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu, pod koniec gotowania mieszamy często, aby się nie przypaliło.
Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak