Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z borówkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
woda letnia 3/4 szklanki
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
borówka amerykańska 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z borówkami

Kroki postępowania

1
Z mąki, wody, jajka, oliwy i szczypty soli zagnieść ciasto.
Krok 1 - Pierogi z borówkami foto
2
Borówki myjemy i osuszamy. Ciasto przekładamy na wysypany mąką blat.
Krok 2 - Pierogi z borówkami foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów i szklanką wycinamy kółka.
Na każdym kółku układamy po kilka borówek i zaklejamy brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki oliwy . Do gotującej wody wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. Podajemy polane masłem i posypane cukrem lub udekorowane borówkami.
Krok 3 - Pierogi z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 27.08.2015 10:19
Poproszę dla mnie porcyjkę! Uwielbiam takie pierogi!!!
Wafelek2601 26.08.2015 22:34
Bardzo dobre
irenka 26.08.2015 22:15
pyszności ,uwielbiam
pestka 26.08.2015 20:42
uwielbiam takie pierogi
mirosława4 26.08.2015 20:16
zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak