Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z bananem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone 250 g
śmietana 36% 250 ml
cukier puder 3 lyzki
sok z cytryny 1 lyzeczka
kawa rozpuszczalna 3 lyzki
bardzo goraca wody 150 ml
ciemne kakao 2 lyzki
biszkopty podłużne 200 g
likier kawowy 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z bananem

Kawe zaparzyc w 150 ml wody, ostudzic. Banana obrac, rozdusic widelcem i skropic sokiem z cytryny, wymieszac. Dobrze schlodzona smietana (wyjeta bezposrednio z lodówki) ubic na sztywno z trzema lyzkami cukru pudru, dodac banana i ser mascarpone, krotko zmiksowac do jednolitego polaczenia skladników. Do naczynia z plaskim dnem wlac schlodzona kawe oraz wodke, wymieszac. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Biszkopciki nasaczamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno, lekko uciskajac ciastka palcami, aby utworzyly zbita powierzchnie. Na spodnia warstwe biszkoptów kladziemy krem, ktory posypujemy kakao, na to ponownie ukladamy nasaczone biszkopty, nastepnie kremowa mase, kakao, biszkopty i reszte masy kladziemy na wierzch deseru. Tiramisu wkladamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastyglo i nabralo intensywnego smaku. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 11.02.2012 15:32
Rzeczywiście wspaniale :)
IZABELA29 06.11.2011 12:05
pyszne
ZEWA 07.09.2011 09:34
pyyyyyyyyyyyycha.
agnieszka189 01.02.2011 09:05
Świetne
eli_555 07.01.2011 23:04
ale pychota
Jolanta40 06.01.2011 18:17
pysznie wygląda
Emilia21 24.08.2010 09:33
genialne
krzyniu1984 22.08.2010 20:37
musi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak