Tiramisu z bananem

Tiramisu z bananem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mascarpone

    250 g
  • śmietana 36%

    250 ml
  • cukier puder

    3 lyzki
  • sok z cytryny

    1 lyzeczka
  • kawa rozpuszczalna

    3 lyzki
  • bardzo goraca wody

    150 ml
  • ciemne kakao

    2 lyzki
  • biszkopty podłużne

    200 g
  • likier kawowy

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawe zaparzyc w 150 ml wody, ostudzic. Banana obrac, rozdusic widelcem i skropic sokiem z cytryny, wymieszac. Dobrze schlodzona smietana (wyjeta bezposrednio z lodówki) ubic na sztywno z trzema lyzkami cukru pudru, dodac banana i ser mascarpone, krotko zmiksowac do jednolitego polaczenia skladników. Do naczynia z plaskim dnem wlac schlodzona kawe oraz wodke, wymieszac. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Biszkopciki nasaczamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno, lekko uciskajac ciastka palcami, aby utworzyly zbita powierzchnie. Na spodnia warstwe biszkoptów kladziemy krem, ktory posypujemy kakao, na to ponownie ukladamy nasaczone biszkopty, nastepnie kremowa mase, kakao, biszkopty i reszte masy kladziemy na wierzch deseru. Tiramisu wkladamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastyglo i nabralo intensywnego smaku. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

11.02.2012 15:32
Rzeczywiście wspaniale :)

IZABELA29

06.11.2011 12:05
pyszne

ZEWA

07.09.2011 09:34
pyyyyyyyyyyyycha.

agnieszka189

01.02.2011 09:05
Świetne

eli_555

07.01.2011 23:04
ale pychota

Jolanta40

06.01.2011 18:17
pysznie wygląda

Emilia21

24.08.2010 09:33
genialne

krzyniu1984

22.08.2010 20:37
musi być pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat