Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy keczup

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1 kg
papryka czerwona 1/2 szt
jabłko 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
bazylia świeża garść
oregano garść
cukier trzcinowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 1-2 łyżki
papryczka chili 3 szt suszonej
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
cynamon 1/3 łyżeczki
oliwa 3 łyżki

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/08/domowy-keczup.html

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy keczup

1. Pomidory, jabłka i paprykę (za wyjątkiem pomidorów z reszty wycinamy gniazda nasienne) kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i doprawiamy czosnkiem, bazylią, oregano, cukrem, papryczką, solą, pieprzem i cynamonem. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 1 godzinę, a następnie lekko studzimy.

2. Gdy pomidory znacznie odparują, przekładamy je do blendera i bardzo dokładnie mielimy. Zmielone przecieramy przez gęste sitko i jeszcze chwilę odparowujemy na małym gazie.

3. Sos pomidorowy doprawiamy octem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby dodajemy cukru lub soli.

4. Keczup przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamykamy w słoiki, pasteryzujemy i cieszymy się domowym keczupem przez cały rok :-)


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 26.08.2015 16:19
Bardzo lubię taki domowy, ale jeszcze nie robiłam w tym roku.
Olga_SK 26.08.2015 16:09
Muszę wypróbować :)
MałaMi89 26.08.2015 16:02
Kiedyś i ja muszę spróbować domowego keczupu... Kiedyś, czyli jak będę miała czas go zrobić :D
Benita 26.08.2015 11:33
Zdrowy, pyszny i naturalny.
bertpvd 26.08.2015 09:27
nie ma to jak domowe !
inka2012 26.08.2015 09:26
ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak