Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z bryndzą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 500 g
bryndza 250 g
śmietana 12% 250 ml
ząbki czosnku 3 szt
groszek konserwowy 3 łyżki
papryka czerwona 1/2 szt
szczypiorek 1/2 pęczka
ocet 10 % 1 łyżeczka
cytryna 1 szt
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z bryndzą

Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski.
W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem udekorowałem paskami cytryny i szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 16.10.2015 17:10
doskonałe są
Ada-Gaba 26.08.2015 21:20
smaczna przekąska
Justi2401 25.08.2015 13:28
Pięknie podane :)
Futka 25.08.2015 09:50
Bajecznie smaczne śledziki :)
wedith1 25.08.2015 09:47
Piękna i na pewno smaczna przystawka :)
bertpvd 25.08.2015 09:41
piękne zdjęcie i danie
olkaaa 25.08.2015 07:34
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak