Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowe pod jagodową chmurką
Pozostałe składniki zagnieść dokładnie z rozczynem i odstawić na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinać kółka. Odłożyć je na wysypaną mąką tackę i odstawić na ok. pół godziny aż podrosną.
W międzyczasie przygotować szeroki, nie za wysoki garnek, na który nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok. połowy wysokości i zagotować.
Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu.
Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę miksować.
Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego :)