Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne / kiszone

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórek gruntowy

Składniki na jeden słoik 0,7 l

ziele angielskie 1 szt
pieprz 4-5 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 10 ziaren
koper 1/2 kwiatostanu
czosnek 1 ząbek
chrzan 2-3 cm
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
estragon szczypta
porzeczki 1 liść

Zalewa

woda 1 litr
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne / kiszone

Ogórki zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Ilość ogórków zależy od tego ile słoików planujemy zaprawić (mnie z 15 kg wyszły 54 słoiki 0,7 l). Włożyć ciasno do słoików. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wrzącą wodą z solą, od razu zakręcić i obrócić denkiem w dół do czasu aż słoiki wystygną. Trzymać 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu po czym przenieść do chłodnej piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:25
Też robię je na zimę.
gosia56 25.08.2015 11:21
robię takie ale na litr wody daję kopiastą łyżkę soli
jagoda5913 24.08.2015 23:19
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak