Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Fryderyk

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
olej 6 łyżek
mąka 1 szkl
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

Ciasto makowo- kokosowe

białko 5 szt
cukier 1/2 szkl
mak 1/2 szkl
wiórki kokosowe 1/2 szkl

Masa ajerkoniakowa

mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 op
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 op
masło 1 kostka
cukier puder 3 łyżki
ajerkoniak 100 ml

Dodatkowo

wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Fryderyk

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cmx24cm). Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Krok 1 - Ciasto Fryderyk foto
2
Ciasto makowo- kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Ciasto Fryderyk foto
3
Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Na końcu do masy wlać ajerkoniak. Wszystko razem utrzeć.
Krok 3 - Ciasto Fryderyk foto
4
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 1/3 część masy ajerkoniakowej, wyrównać. Na masie ułożyć ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wyłożyć 1/3 część masy, wyrównać. Następnie ułożyć biszkopt jasny. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą i posypać uprażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 4 - Ciasto Fryderyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 25.08.2015 15:03
Pyszne ciasto!
Justi2401 25.08.2015 13:52
Świetne ciasto i fajna nazwa :D
Konczi 25.08.2015 10:18
wow ... cudny kawałeczek słodkości !
Poison1988 25.08.2015 08:15
palce lizać!
jagoda5913 25.08.2015 00:52
piękne ciacho
Wiktoria29 24.08.2015 21:52
bardzo fajne ciasto
wwwiolka 24.08.2015 21:21
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak