Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z sosem tzatziki
Ogórek obieramy kroimy w drobną koteczkę, solimy, odstawiamy na 10 minut do wypuszczenia wody.
Czosnek obrać, przecisnąć przez prask\ę, koperek posiekać.
Po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać pozostałe składniki. Odstawić do lodówki.
Pulpeciki:
Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku.
Czosnek obrać, przecisnąć przez prask\ę, pietruszkę posiekać, dodać do mięsa razem z przyprawami.
Szalotkę drobno posiekać, podsmażyć na łyżeczce oleju z dodatkiem łyżeczki cukru, dodać do mięsa. Dodać odciśniętą namoczoną bułkę, wszystko dokładnie połączyć.
Formować małe pulpeciki, usmażyć na małej ilości tłuszczu.
P. S. Ja pod koniec smażenia dodaję jeszcze łyżkę masła.
Gotowe pulpeciki podawać na szpinaku lub innej sałatce, z dodatkiem sosu tzatziki.