Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany pstrąg z żółtym ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 szt
masło 2 łyżki
suszone pomidory do smaku
czosnek ząbki 4 szt
cytryna do smaku
koperek do smaku
ryż 100 g
Kurkuma mielona Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pstrąg z żółtym ryżem

Kroki postępowania

1
Oczyszczamy ryby i spryskujemy obficie sokiem z cytryny.
Krok 1 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
2
Przygotowujemy marynatę: Do naczynia przekładamy masło, sporą ilość koperku posiekanego i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
3
Dodajemy suszone pomidory (korzystałem z mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem) i odrobinę przyprawy do ryb. Wszystko ucieramy dokładnie.
Krok 3 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
4
Nacieramy rybę marynatą od środka i na zewnątrz.
Krok 4 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
5
Układamy plasterek cytryny i zawijamy w folię.
Krok 5 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
6
Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na ok 12 godz.
Krok 6 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
7
Grillujemy rybkę ok 15-20 min.
Krok 7 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto
8
Ryż gotujemy w wodzie z ok 1 łyżeczką kurkumy.
Następnie ryż po odsączeniu z wody przekładamy do sakiewki z folii aluminiowej i podgrzewamy na grillu. W ten oto sposób ryż możemy przygotować przed grillowaniem.
Smacznego :)
Krok 8 - Grillowany pstrąg z żółtym ryżem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 25.08.2015 19:14
Pyszna rybka i do tego bez głowy ...Super :)
gosia1988 24.08.2015 19:32
pyszne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak