Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z passatą

4.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo z passatą - tradycyjne składniki na leczo połączone passatą pomidorową, zamiast świeżych pomidorów. Poza sezonem, to dobra opcja, na przygotowanie tej smakowitej i nieskomplikowanej potrawy.

Składniki:

kiełbasa śląska 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
marchew 2 sztuki
passata pomidorowa 300 mililitrów
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
koperek kilka gałązek
ziemniaki 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z passatą

W tym leczo znajdziecie popularne składniki tego dania: paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. W sezonowym przepisie często wykorzystujemy świeża, dojrzałe pomidory. Jednak zimą jest z nimi problem, bo są drogie i mają mało intensywny smak. Wtedy do leczo dodajemy passatę pomidorową.

Kroki postępowania

1

Na patelnię wykładamy posiekaną odrobinę cebulki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę.

Krok 1 - Leczo z passatą foto
2
Kiełbaskę podsmażamy z obu stron.
Krok 2 - Leczo z passatą foto
3
Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną cukinię.
Krok 3 - Leczo z passatą foto
4
Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę (ziemniak powinien być gotowany) i oczyszczoną i pokrojoną paprykę i marchew.
Korzystałem z marchewki baby, ale można też z tradycyjnej, którą trzeba pokroić w kostkę lub talarki.
Krok 4 - Leczo z passatą foto
5
Dodajemy passatę.
Krok 5 - Leczo z passatą foto
6

Zagotowujemy i doprawiamy odrobiną Kucharka - przyprawy do potraw i pieprzu ziołowego.

Krok 6 - Leczo z passatą foto
7

Gotujemy kilka minut na małym gazie i dodajemy posiekany koperek.

Krok 7 - Leczo z passatą foto
8

Zagotowujemy i sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.
Po wyłączeniu gazu dodajemy odrobinę mielonej papryki słodkiej i ostrej, mieszamy. Ilością i proporcjami papryki możemy kształtować ostrość potrawy.

Krok 8 - Leczo z passatą foto
9
Smacznego :)
Krok 9 - Leczo z passatą foto

Leczo z passatą, jest smaczne i może być rozwiązaniem, kiedy nie mamy świeżych pomidorów. Leczo to smaczne danie, które możemy dowolnie urozmaicić, zresztą sprawdź poniższe przepisy i się przekonaj:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.07.2016 11:00
smaczne danie
mirosława4 24.08.2015 20:22
smaczne danie pomimo iż jest z marchewką
gosia1988 24.08.2015 19:32
lubię takie
DorotaZ 24.08.2015 17:56
Lecza z marchewką jeszcze nie jadłam. Ale to jedna z moich ulubionych potraw.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak