Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 150 ml
cukier drobny 200 g
ocet ryżowy 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy Zewy

Kroki postępowania

1
Białka o pokojowej temperaturze ubić na prawie sztywna pianę.
Krok 1 - Bezy Zewy foto
2
Potem porcjami dodawać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.
Gdy piana jest lśniąca dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.
Krok 2 - Bezy Zewy foto
3
Piane wyłożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pianę robiąc dowolne kształty ( u mnie robił to synek więc beziki wyszły troszkę nierówne, ale ważne że dziecko miało frajdę ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszyć bezy 30 minut.
W połowie czasu można blachy zamienić czyli górną dać na dół.
Krok 3 - Bezy Zewy foto
4
Potem zmniejszyć temperaturę do 95 stopni i suszyć bezy jeszcze 45 minut, w połowie czasu znów blachy zamienić miejscami.
Gotowe bezy wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia bo w przeciwnym razie zmiękną i staną się kleiste.
Krok 4 - Bezy Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 17.01.2016 21:27
smakowite
mariuszek8 16.09.2015 21:02
uwielbiam je chrupać
Małgorzata Pin 24.08.2015 18:23
Ale słodkości.
Maridka19 24.08.2015 16:07
ale pyszności :)
Justi2401 24.08.2015 14:05
Małe pyszności :) Uwielbiam bezy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak