Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bananowo-kakaowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały mielony 1kg
banan bez skórki 500g
jajko 6-8 szt.
masło 100 g
cukier puder do smaku
budyń czekoladowy 1 op.
kakao 2-3 łyżki
kasza ryżowa 1-2 łyżki
sól szczypta

Porada

Kaszę ryżową można zastąpić płatkami lub mąką, albo użyć kaszy kukurydzianej lub drugiego opakowania budyniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bananowo-kakaowy

Kroki postępowania

1
Biały ser półtłusty zmienić 3 razy przez drobne sitko albo użyć dobrej jakości sera z wiaderka.
Krok 1 - Sernik bananowo-kakaowy foto
2
Banany pokroić w plasterki i zmiksować na mus, można też zetrzeć je na dużych oczkach tarki albo bardzo dokładnie rozgnieść widelcem.
Krok 2 - Sernik bananowo-kakaowy foto
3
Wbić całe jajka - jeśli są spore, to można dać mniej.
Krok 3 - Sernik bananowo-kakaowy foto
4
Składniki zmiksować na jednolitą masę z dodatkiem cukru pudru do smaku.
Krok 4 - Sernik bananowo-kakaowy foto
5
Do masy wmiksować rozpuszczone Ostudzone masło.
Krok 5 - Sernik bananowo-kakaowy foto
6
Na koniec dodać sypkie składniki - kaszkę ryżową, budyń czekoladowy i kakao.
Krok 6 - Sernik bananowo-kakaowy foto
7
Dokładnie zmiksowaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do większej formy i wlać do niej gorącą wodę nieco poniżej poziomu zewnętrznej formy.
Piec w temp. 160-170*C, z termoobiegiem, przez ok. 60 min.
Pozostawić po upieczeniu w uchylonym piekarniku, aż sernik ostygnie.
Krok 7 - Sernik bananowo-kakaowy foto
8
Ostudzony sernik polać stopioną czekoladą górską lub mleczną i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 8 - Sernik bananowo-kakaowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.08.2015 08:47
To jest sernik dla miłośników i smakoszy ciężkich wypieków - jeśli ktoś woli lżejsze serniki, to dla nadania puszyśtosci proponuję nie dodawać do masy serowo-bananowej całych jajek, ale same żółtka. Natomiast białka ubić z cukrem na sztywno i połączyć z gotową masą tuż przed słabiej do foremki.
Habibi 25.08.2015 08:43
Bo to mój eksperymentalny wypiek ;)
Wacław 24.08.2015 14:47
bardzo apetyczny sernik,podoba mi sie pomysł z dodaniem kaszy :-)
Zdzisław 24.08.2015 14:40
pyszne słodkości
RenataZ-et 24.08.2015 13:12
ciekawy pomysł na sernik
Futka 24.08.2015 12:19
Cudowny i bardzo smakowity serniczek :)
kuchcik89 24.08.2015 10:50
musi być pyszny :)
Olaf*71 24.08.2015 10:23
Lubie serniki
Doradczyni.Smaku 24.08.2015 10:13
Takiego jeszcze nie jadłam a nawet nie słyszałem o takim :-]
Aleksandra/Olcia 24.08.2015 10:09
bardzo apetyczny
bertpvd 24.08.2015 10:09
pyszny sernik
Camill 24.08.2015 10:04
Ale dobry serniczek:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak