Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z porem i szynką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
sól szczypta
jajko 1 sztuka

Masa

por (biała część) 1 sztuka
żółty ser starty 100 g
mleko 2% 100 ml
jajko 3 sztuki
szynka konserwowa 150 g
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z porem i szynką

Masło do ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Wierzch przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut.
Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut przed pokrojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak