Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryby w zalewie octowej

5.0
(162)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Idealny przepis dla wędkarzy (i nie tylko!). Przyrządź złowione ryby w zalewie octowej, umieść w słoiczkach i zapasteryzuj.

Już po kilku dniach będziesz mógł się cieszyć pysznym smakiem ryby w occie. 

Składniki:

Lista składników

ryby ok. 1 kg
cebule 2 duże
mąka pszenna
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
olej do smażenia

Zalewa

ocet 10 % 1 szklanka
woda 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie kilka kulek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryby w zalewie octowej

Ryby w zalewie octowej to przepis:

  • dla wędkarzy i fanów świeżych ryb
  • pasuje do różnych gatunków ryb
  • prosty do przygotowania 
  • jak zrobić pyszną zakąskę 

Kroki postępowania

1

Ryby (ja miałam głównie płotki i krąpie) oskrobać i oczyścić, umyć i osuszyć. Obsypać przyprawą do ryb, a następnie panierować w mące pszennej.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ryby na złoto.

Krok 1 - Ryby w zalewie octowej foto
2

Wystudzone ryby ułożyć w dużym słoju, przekładając je krążkami cebuli.

Krok 2 - Ryby w zalewie octowej foto
3
Składniki zalewy zagotować.
Krok 3 - Ryby w zalewie octowej foto
4

Gorącą zalewą zalać ryby i zamknąć słoik.

Odstawić na co najmniej 2 dni do zamarynowania.

Krok 4 - Ryby w zalewie octowej foto

Zobacz także inne przepisy jak przyrządzić ryby i owoce morza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 24.08.2015 10:30
Uwielbiam ryby w occie.
agnieszka214 24.08.2015 06:48
Nie ma jak domowa rybka
Krzysztof15 24.08.2015 06:18
bardzo lubie
Jumper123 23.08.2015 20:33
uwielbiam takie rybki z octu
adelajda 23.08.2015 20:16
lubię takie rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak