Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa ze szpeclami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 lyzki
seler naciowy 2 łodygi
por 10 cm
marchew 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
rosół 1 litr
śmietana 30% 50 g
kluski 150g szpecli
koperek 1 duży pęczek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa ze szpeclami

Kroki postępowania

1

Seler umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Por umyć, posiekać drobno. Do rondla wrzucić masło, dodać seler i por i lekko przesmażyć.
Krok 1 - Zupa koperkowa ze szpeclami foto
2

Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do rondla. Przesmażyć.
Krok 2 - Zupa koperkowa ze szpeclami foto
3

Całość przełożyć do garnka, wlać lekki rosół. Dodać ziele i listki laurowe. Gotować 10 minut.
Wsypać szpecle (suche, jak makaron). Gotować 5 minut.
Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wlać śmietankę, zagotować.
Krok 3 - Zupa koperkowa ze szpeclami foto
4

Koperek umyć, posiekać i
Krok 4 - Zupa koperkowa ze szpeclami foto
5
wrzucić do zupy, zostawiając odrobinę do dekoracji.
Krok 5 - Zupa koperkowa ze szpeclami foto
6

Zupę nakładać na talerze, posypać koperkiem i od razu podawać.
Krok 6 - Zupa koperkowa ze szpeclami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.09.2015 08:49
Żałuję,że teraz latem takiej nie zrobiłam
Alex_M 23.08.2015 21:19
w Lidlu są. w lodówkach gotowe, do odgrzania, na dziale makaronów suszone, do ugotowania :)
adelajda 23.08.2015 19:43
dobra zupka :)
Beatris 23.08.2015 19:01
Apetyczna zupka:)
Jolcia_90 23.08.2015 18:25
Ciekawa zupa :) Nie spotkałam się jeszcze ze speclami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak