Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto jeżynowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
masa krówkowa 3 łyżki

Masa

jeżyny 30 dag
śmietana kremówka 1/2 litra
białko 5 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
masa krówkowa 3 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki

Dekoracja

czekolada 1 tabliczka
smietana 18% 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto jeżynowe

Kroki postępowania

1
Należy białka ubić na sztywno z cukrem kryształem, dodajemy kolejno żółtka ubijając dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę, a na koniec masę krówkową. Przekładamy wszystko na małą blaszkę wyłożoną papierem pieczeniowym. (Blaszka powinna mieć max. 20 cm). Pieczemy biszkopt przez 20 minut, temperatura powinna wynosić 160 stopni.
Krok 1 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
2
Dzielimy biszkopt na dwie części.
Krok 2 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
3
Jeżyny blendujemy.
Krok 3 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
4
Następnie wyciskamy przez gazę sok.
Krok 4 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
5
Białka ubijamy z cukrem na sztywno.
Krok 5 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
6
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Krok 6 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
7
Mieszamy ubite białka ze śmietaną.
Krok 7 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
8
Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy sok jeżynowy.
Krok 8 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
9
Do drugiej masy dodajemy masę krówkową.
Krok 9 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto
10
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Następnie studzimy i dodajemy po obydwu mas. Pierwszy placek układamy w formie do pieczenia. Wykładamy na niego masę brązową. Przykrywamy drugim plackiem i wykładamy masę fioletową. Dekorujemy polewą wykonaną z czekolady i śmietany. Dekorujemy też jeżynami i wstawiamy do lodówki.
Krok 10 - Lekkie ciasto jeżynowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 24.08.2015 15:02
Wygląda bajecznie :)
Czarnula666 24.08.2015 14:59
Pysznie wyglada!
Damiano
Damiano 24.08.2015 08:11
pyszny deser
norweska20 23.08.2015 23:50
coś pysznego
Mama niejadka 23.08.2015 20:58
Śliczne wygląda
Renataj 23.08.2015 20:53
Pysznie wygląda:)
irenka 23.08.2015 17:49
co za pyszne słodkości, mniam- mniam
agaK. 23.08.2015 17:37
Ależ smakowicie wygląda.
ania2610 23.08.2015 17:30
pyszne ciasto z pyszną masą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak