Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy Świnka Peppa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 6 sztu
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Masa I

śmietana 30% 660 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Masa II

masa kajmakowa 1 puszka
czekolada gorzka 1 opakowanie
masło 1 kostka
likier SHERIDANS 4 łyżki

DODATKOWO

opłatek jadalny 1 sztuka

KREM DO DEKORACJI

białko 6-8 sztuk
sól szczypta
masło 2 kostki
cukier 1 szklanka
barwnik spożywczy do ciast do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy Świnka Peppa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz budyń wymieszać ze sobą a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy. Piec ok 30 min w temp. 170'C.

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 1 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto
2
MASA I
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody razem z żelatyną i pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem a pod koniec lekko gęstniejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce ok 15-20 min.
Krok 2 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto
3
KREM II
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową w puszce podgrzać a następnie połączyć z czekoladą. Masło ubić dodając stopniowo czekoladę i likier. Gotowy krem schłodzić w lodówce ok 15 min.
Krok 3 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto
4
Biszkopt kroimy na trzy części. Na jeden blat ciasta wykładamy masę II - (ciemną), następnie kolejny blat ciasta i masę I ( jasną ) i kolejny blat ciasta. Wierzch i boki delikatnie smarujemy masą I (jasną). tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30min.
Krok 4 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto
5
KREM DO DEKORACJI
Białka z solą ubić na pianę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo cukier, aż się rozpuści. Białka ściągnąć z wody i jeszcze ubijać aż będą gęste i błyszczące - ok 10-15 min. Do takiej masy dodajemy miękkie masło i ciągle miksujemy aż masa będzie miała jednolitą gładką konsystencję. Masa może, ale nie musi się zdarzyć, ale jest to chwilowe i nie należy przerywać miksowania tylko kontynuować, a masa powróci do jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy barwnik.
Krok 5 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto
6
DEKOROWANIE
Krem do dekoracji umieszczamy w worku cukierniczym z okrągłą końcówką. Na obrzeżach tortu robimy kropkę z kremu a następnie delikatnie ją rozmazujemy np. łyżeczką lub nożem. Czynność tą powtarzamy, aż zapełnimy cały tort.
Krok 6 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto
7
DEKOROWANIE
Wierzch tortu dekorujemy opłatkiem dekoracyjnym i zdobimy wierzch tak samo jak boki, by zatuszować różnicę. Tort umieszczamy w lodówce. Smacznego !!
Krok 7 - Tort urodzinowy Świnka Peppa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 27.12.2016 15:58
Ciasto wygląda wprost przegenialnie
Patrycja33 25.08.2016 09:23
sliczny torcik:-)
bryndzia93 27.04.2016 19:43
Bardzo ładny torcik :)
parysek10 21.01.2016 21:05
Jubilat musiał być zachwycony
Ela15 20.12.2015 13:03
extra torcik
Margo1 01.11.2015 18:48
Nie wiem czy bym zrobiła
MAR3STA 19.10.2015 09:45
piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak