Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na biszkopt z brzoskwiniami oraz masą z waniliowego serka waniliowego. To ciasto to pyszna propozycja na deser lub poczęstunek dla gości na wszelkiego rodzaju imprezie lub spotkaniu. 

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
aromat waniliowy kilka kropli

Masa serowa

serek homogenizowany 4 opakowania (150g)
bita śmietana w proszku 1 opakowanie (Śnieżka)
mleko 3/4 szklanki
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4-5 łyżeczek

Dodatkowo

galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
brzoskwinie 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych

Biszkopt z kremem z serków homogenizowanych to deser całoroczny, który przywołuje wspomnienie lata i ciepłych dni. Oprócz pięknego, pomarańczowego koloru zawiera owocowy akcent w postaci pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń z puszki. Przygotowanie biszkopta rozpocznijcie od upieczenia ciasta, a w między czasie przygotujcie masę, którą przełożycie biszkopt po ostudzeniu. Całość polejcie delikatnie tężejącą galaretką i schłodźcie w lodówce. Deser na każdą okazję gotowy. SMACZNEGO! 

 

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Krok 1 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
2

Do żółtek dodaję ocet i wszystko miksuję, aż masa stanie się napowietrzona.

Krok 2 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
3

Przekładam masę z żółtek do ubitych białek - lekko mieszam, następnie dodaję przesiane obie mąki z resztą proszku do pieczenia oraz kilka kropli aromatu - wszystko miksuję.

Krok 3 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
4

Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 36 x 25 cm i wstawiam do piekarnika 170 st. C na 40 minut.

Krok 4 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
5
Śnieżkę z mlekiem ubijam na sztywno. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczam żelatynę i czekam, aż zacznie gęstnieć.
Krok 5 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
6

Serki homogenizowane wykładam do miski i chwilę miksuję z cukrem pudrem, aby były napowietrzone, następnie dodaję ubitą śmietankę ze Śnieżki oraz tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie miksuję.

Krok 6 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
7

Masę przekładam na wystudzony biszkopt, równomiernie rozprowadzam i układam na niej pokrojone brzoskwinie. Wstawiam do lodówki.

Krok 7 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
8

Galaretki przygotowuję według wskazań na opakowaniu i tężejące wylewam na ciasto. Ponownie wstawiam do lodówki.

Krok 8 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto

Przepisy na inne proste w przygotowaniu wypieki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Szybkie i lekkie ciasto na niedzielę

Ciasto na imbirowym spodzie z wanilią i mango

Szarlotka w formie tarty 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 23.08.2015 16:55
świetny deserek
Justi2401 23.08.2015 12:48
Pyszne, delikatne ciasto :)
ben-ka 23.08.2015 09:21
Bardzo smaczny deserek .
Babeczka35 23.08.2015 07:14
Pyszne ciasto.
halina17 22.08.2015 20:06
Dobre ciasto.
IKrakowianka 22.08.2015 18:31
wygląda bardzo apetycznie
mirosława4 22.08.2015 17:28
bardzo dobry
Zdzisław 22.08.2015 17:22
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak