Czeko - toffi ciastka

Czeko - toffi ciastka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spód: masło zimne pokrojone w kostkę

    125 g
  • masa: masło

    55 g
  • masa: mleko w puszce słodzone skondensowane

    1 puszka
  • Polewa:

    200 g
  • czekolada deserowa

    200 g
  • masa

    4 łyżki
  • brązowy cukier

    4 łyżki
  • Polewa:

    1/4 szkl.
  • śmietana kremówka

    1/4 szkl.
  • mąka krupczatka

    175 g
  • cukier brązowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy; ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku przez ok. 20 min., aż ciasto będzie złociste.
Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Przygotować masę: w rondelku umieścić masło, cukier brązowy i mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 min., aż masa toffi zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
(Lub ułatwić sobie pracę (tak jak ja ;-)) i użyć kupionego kajmaku; podgrzać go na ogniu, aż uzyska lekko płynną konsystencję.)
Wylać masę na kruchy spód i pozostawić do ostygnięcia.

Kiedy toffi stężeje, do rondelka wlać ¼ szkl. śmietanki, wraz z pokruszoną czekoladą. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając – roztopić czekoladę.
Wylać czekoladę na masę toffi; rozprowadzić starannie. Postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Przed podaniem kroić ciasto na niewielkie kwadraty.
Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

13.07.2012 18:07
super

Andzia1977

11.02.2012 21:50
pyszotka

stokrotka

13.01.2011 05:58
pyszności

hastalavista

28.10.2010 21:22
musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat