Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 1/4 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szkl
jogurt naturalny 1 płaska łyżka
jajko 1 małe szt

DODATKI

brzoskwinie 1 duża szt
ser kozi półtwardy 100 g
orzechy włoskie 1 garść
rukola 1 garść
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miseczki i dodać sodę, sól i zioła. Jajko roztrzepać widelcem z wodą i jogurtem. Wlać do mąki i zagnieść ciasto. Będzie dość lepiące, dlatego przekładając na stolnicę trzeba podsypać mąką. Rozwałkować na średnicę ok 25 cm.
Krok 1 - Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem foto
2
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, na której będzie się smażyła pizza. Zsunąć orzechy i położyć krążek ciasta na suchą patelnię, bez tłuszczu. Smażyć około 5 min. Powinna się dobrze przyrumienić, a na wierzchu pokarzą się bąble z ciasta. Odwrócić i spryskać lekko oliwą. Posypać połową sera, ułożyć cząstki brzoskwini, orzechy i znów ser. U mnie było tylko 50 g, ale to zdecydowanie za mało. Przykryć patelnie pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć ok 3 min.
Krok 2 - Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem foto
3
Przed podaniem wyłożyć na wierzch rukolę. Smacznego :)
Krok 3 - Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 22.08.2015 13:27
Pyszniutkie :-)
cukiereczek 21.08.2015 18:36
takie połączenie ciekawe jak smakuje
fotoviderek 21.08.2015 14:32
Ciekawe smaki :)
Agnieszka-87-25 21.08.2015 14:30
uwielbiam pizze
Aleksandra/Olcia 21.08.2015 13:20
wspaniałe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak