Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta jajeczna z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 300 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 sztuki
masło 150 g
woda zimna 2 łyżki
sól 1 szczypta

nadzienie

jajko 8 sztuk
boczek wędzony 150 g
cebula 1 szt
zielona cebulka 1 pęczek
pomidor 1 sztuka
mozzarella 125 g
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: tarta jajeczna z boczkiem

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.
Krok 1 - tarta jajeczna z boczkiem  foto
2
Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek.
Krok 2 - tarta jajeczna z boczkiem  foto
3
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut.
Krok 3 - tarta jajeczna z boczkiem  foto
4
Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne.
Krok 4 - tarta jajeczna z boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak