Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany pstrąg pieczony z kaparami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg świeży 2 szt.
kapary całe Smak
cytryna
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

MARYNATA

olej rzepakowy 5 łyżek
czosnek 2 - 3 ząbki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany pstrąg pieczony z kaparami

Kroki postępowania

1
Propozycja na aromatycznego, pieczonego pstrąga, otulonego wyrazistą marynatą i faszerowanego kaparami. Smaczna, pożywana i zdrowa propozycja obiadowa ;)

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę:

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy 2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki przyprawy do ryb i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
2
Ryby dokładnie oczyszczamy, a ich wnętrze oprószamy przyprawą do ryb, układamy plastry cytryny i faszerujemy odsączonymi z zalewy kaparami.
Krok 2 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
3
Wypełnione cytryną i kaparami pstrągi, dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 3 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
4
Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem* przez około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy na termoobiegu przez kolejne 15 minut.

* naczynie można przykryć także folią aluminiową.

Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 20.08.2015 21:52
Interesujący pomysł wart wypróbowania:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak