Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    240 g
  • masło

    165 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    6-7 łyżek

Składniki na nadzienie

  • biała czekolada

    300 g
  • masło

    1 łyżeczka
  • śmietana kremowa 30%

    150 ml
  • owoce sezonowe

    400 g (jezyny, maliny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Do foremek z ciastem wysypujemy groch i podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek.

Przygotowanie kremu:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Lekko przestudzoną masą wypełniamy babeczki, dekorujemy owocami i na minimum 1 godzinę chowamy do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

03.06.2017 07:13
Prawdziwa ambrozja... Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek

slodkieniebo

11.10.2015 18:12
Łał świetne zdjęcia !

ttrytka

26.09.2015 22:33
Piękne i smacznie

ada.la

07.09.2015 12:27
palce lizać

dollce

21.08.2015 23:34
Wyglądają cudownie :)

Wiktoria29

20.08.2015 20:44
prześliczne słodkości

Malinka

20.08.2015 20:33
Marta, one wyglądają przecudnie! Aż szkoda je zjadać... :)

bogusia 82

20.08.2015 20:31
Przepiękne:)

adelajda

20.08.2015 20:04
śliczne babeczki

Aannkaa82

20.08.2015 15:50
Bardzo apetyczne babeczki aż ślinka cieknie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat