Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sezamie z fasolką szparagową

5.0
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Co powiesz na wiosenny obiad - kurczak w sezamie z fasolką szparagową? Świetne połączenie fasolki szparagowej i sezamu oraz delikatne mięso kurczaka. Potrawkę podaj z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznego!

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
fasolka szparagowa 300 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Sól himalajska Prymat w młynku 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
sezam 2 czubate łyżki
sos sojowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
bulion drobiowy 500 mililitrów
szczypiorek posiekany 3 łyżki

Porada

Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sezamie z fasolką szparagową

Kurczak w sezamie z fasolką szparagową to jest szybki, sezonowy obiad, który zrobisz w 30 minut. Potrawka z kurczaka to danie dla małych i dużych. W tym przepisie możesz wykorzystać sezonowe warzywa - fasolkę szparagową i połączyć ją z kurczakiem i ryżem, doprawiając sezamem.

1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Posypać sezamek i zasypać mąką ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i odstawić.

2.Fasolkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować od. 5-8 min. Następnie przecedzić i zalać zimną wodą. Wok rozgrzać. Wlać olej i wrzucić fasolkę. Tak podsmażyć, aż fasolka lekko się zarumieni.

3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Polecam 03.10.2023 14:34
Ja również zrobiłam to danie. Smaczne, wchodzi do kanonu dań. Należy pamiętać, że nie będzie to danie w stylu "chińskim" jak to u nas się zwykle określa dania w sosie sojowym. Jest to inna propozycja, CYNA określiła ją rosołową. Coś w tym jest, natomiast nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że mięso jest niedoprawione. Swoje zrobiłam zgodnie z przepisem i każdy kawałeczek otoczony był smakiem, gotowanie w wywarze dodatkowo wpływa na smak mięsa. Absolutnie nie jest ono mdłe w smaku. Fasolka faktycznie po tak długim czasie w płynach się rozgotowuje. Jeśli komuś przekszadza proponuję po podsmażeniu odłożyć ją na talerz, a na woku gotować kurczaka w bulionie ( ja oszukałam i dodałam bulion z kostki). Bulionu jest dużo więc pod koniec należy go odlać. Wtedy można dodac znów uprzednio podsmażoną fasolkę i chwilę trzymać na ogniu. Ja do swojego dania zamiast szczypioru dałam pokrojonego w cienką kostkę ogórka kiszonego - smak jest znacznie bardziej zróżnicowany.
cyna 15.02.2023 15:13
Zrobiłam. Smakuje rosołem i niedoprawionym mięsem, a fasolka się rozgotowała. Sam pomysł jest ok, ale moim zdaniem wymaga dopracowania. Gdybym miała robić jeszcze raz, to na 30 sekund przed wrzuceniem kurczaka dodałabym ze dwa-trzy ząbki czosnku na patelnię i ze dwie szczypty chili. Fasolę gotowałabym nie dłużej niż 3 min (mrożonej w ogóle), a zamiast bulionu i soli dałabym samej wody i więcej sosu sojowego.
Malinka 20.08.2015 20:41
Na pewno smaczny był... :)
Lidzia 20.08.2015 17:14
Bardzo mi się podoba. Wypróbuję w najbliższy weekend.
IKrakowianka 20.08.2015 13:18
bardzo apetyczne danie
Justi2401 20.08.2015 12:14
Pysznie i niebanalnie :)
Mniam 20.08.2015 12:00
Niezwykle smaczna propozycja na obiad.
gosia56 20.08.2015 10:43
pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak