Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczywo chrupkie wieloziarniste

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 60 gram
otręby pszenne 25 gram
siemię lniane 65 gram
sezam 60 gram
pestki słonecznika 50 filety
mąka żytnia pełnoziarnista 100 gram
szałwia hiszpańska 50 gram
żurawina suszona 50 gram
oliwa 2 łyżki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczywo chrupkie wieloziarniste

Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie. Dodajemy mniej więcej pół szklanki wody (musi powstać gęsta masa). Pozostawić na kilka minut.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i wykładamy powstałą masę. Rozprowadzamy do powstania ciemniej równej warstwy. Piekarnik nagrzewamy do 160stopni. Wkładamy blachę do piekarnika i po 10minutach wyjmujemy i kroimy na kawałki. Wkładamy znów do piekarnika i pieczemy ok. 50minut, od czasu do czasu otwierając piekarnik i wypuszczając parę. Na koniec obracamy kromki i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia. Można przechowywać w szklanym naczyniu nawet kilka tygodni :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.08.2015 08:03
fajny przepis
jagoda5913 19.08.2015 22:29
ciekawy pomysł
Łukasz15 19.08.2015 22:18
Musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak