Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki w sosie miodowo- piwnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

podudzia z kurczaka 1 kg
cebula 2 szt

Marynata

piwo 1/2 szklanki
miód 4 łyżki
olej 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 1/2 cytryny
sos sojowy łyżeczka
sól łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki w sosie miodowo- piwnym

1. Pałki myjemy, a cebulę kroimy w piórka. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Pałki mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.

2.Po tym czasie pałki podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy( w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez 30 minut w 180C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby pałki się przyrumieniły.

3.Pałki wyjmujemy na talerz a marynatę z pieczenia przelewamy do garnka. 5 łyżek wody mieszamy z łyżeczką mąki i zagęszczamy sos. Gorącym sosem polewamy pałki z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.08.2015 07:15
wyglądają pysznie
mysza75 19.08.2015 21:21
jakie dobre zjadłabym ze smakiem
bogusia 82 19.08.2015 21:02
Pyszne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak