Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier plastyczny - masa cukrowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lukier plastyczny to inaczej masa cukrowa. Dzięki niej można przygotować najróżniejsze ozdoby do swoich wypieków. Sprawdź, jak zrobić lukier plastyczny w domu!

Składniki:

glukoza w płynie 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda zimna 30 ml
olej 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 750 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier plastyczny - masa cukrowa

Lukier plastyczny jest idealnym sposobem na kreatywne ozdobienie tortów, babeczek i innych wypieków. W wersji podstawowej ma biały kolor. Jednak lukier plastyczny, jak masa cukrowa, może mieć dowolne odcienie! Barwnik do masy cukrowej można dodać w dowolnym momencie.

 

1. Do rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Należy bardzo uważać, aby żelatyny nie zagotować, inaczej straci ona swoje właściwości żelujące. Do roztopionej żelatyny dodajemy glukozę i olej, mieszamy i lekko studzimy.

2. Przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę z glukozą przelewamy do dużej miski, a następnie cały czas mieszając/wyrabiając dosypujemy cukier puder. Masę plastyczną należy wyrabiać długo i dokładnie. Gotowa nie może się za bardzo kleić do dłoni. Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy masę cukrem pudrem lub wałek smarujemy olejem.

3. Jeżeli pomimo dodania całego cukru pudru masa nadal klei się do rąk, nie warto już dosypywać więcej cukru (masa po wyschnięciu może okazać się zbyt sucha), jedynie delikatnie oprószyć z każdej strony masę i schować ją do lodówki bardzo dokładnie zawiniętą w folię spożywczą i woreczek.

SMACZNEGO :-)

To już cały przepis na lukier plastyczny. Lukier jak masa cukrowa po włożeniu do lodówki będzie twardy. Najlepiej ogrzać go w dłoniach albo w mikrofali.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 20.08.2015 13:01
świetny przepis
Iwusia 19.08.2015 21:39
pewno sie przyda
agnieszka214 19.08.2015 19:54
bardzo fajny przepis warty wypróbowania
W poszukiwaniu inspiracji 19.08.2015 19:03
Przyda się podczas tworzenia tortu urodzinowego :)
DorotaZ 19.08.2015 18:14
Bardzo przydatny przepis:) Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak