Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka z czerwonych porzeczek

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 1 kg
galaretka czerwona 1 op.
cukier puder do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka z czerwonych porzeczek

Porzeczki umyć, odsączyć i oberwać z szypułek - wycisnąć sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki ślimakowej.
Częścią soku zalać sypką galaretkę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Połączyć z resztą soku porzeczkowego i doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Pozostawić do ostygnięcia i ubijać mikserem, aż powstanie pianka, a całość zacznie gęstnieć.

Gotową piankę przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.08.2015 17:12
Konsystencja nieco lżejszą od ptasiego mleczka, ale smaczny deserek wychodzi.
Camill 20.08.2015 09:26
Fajny deserek i chyba wychodzi cos jak ptasie mleczko tylko bez mleka:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak