Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym

Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    8 szt. (bez kości)
  • sos sojowy

    50 ml
  • sos ostrygowy

    20 ml
  • makaron ryżowy

    1 paczka (mała)
  • olej sezamowy

    20 ml
  • orzeszki ziemne

    100 g
  • papryka czerwona

    1 szt. (paseczki)
  • cebula

    1 szt. (piórka)
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • groszek cukrowy

    250 g (świeży)
  • kiełki fasoli mung

    100 g
  • kolendra

    1 pęczek
  • olej arachidowy

    50 ml
  • sezam

    20 g (prażony, biały)
  • imbir mielony

  • papryka ostra mielona

  • sól ziołowa

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • Coca-Cola

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym
Przygotować składniki.
Krok 2 - Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym
Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy napój Coca-Cola, sos sojowy, sos ostrygowy. Całość zagotowujemy, następnie zagęszczamy mieszaniną mąki i wody. Dodajemy pokruszone orzeszki ziemne, paprykę ostrą i olej sezamowy, całość schładzamy.
Krok 3 - Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym
Podudzia czyścimy z ewentualnych chrząstek, następnie kroimy w kostkę o boku 1 cm i wkładamy we wcześniej przygotowaną marynatę. Zamarynowane mięso nabijamy ściśle na patyczki i grillujemy co jakiś czas smarując pędzlem marynatą.
Krok 4 - Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym
Makaron ryżowy obgotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. W woku obsmażamy cebulę, czerowoną paprykę, groszek i kiełki - dodajemy makaron i wszystko przyprawiamy pozostałą marynatą z mięsa i mielonym imbirem.
Krok 5 - Orientalne Sataye z kurczaka podane z makaronem ryżowym
Sataye podajemy na sałatce z woka posypane świeżo krojoną kolendrą i posypane sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

DorotaZ

19.08.2015 18:17
Pyszne danie:)

Konczi

19.08.2015 16:17
Ależ to pięknie wygląda .. pycha :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat