Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki smażone bez tłuszczu z nadzieniem kapuściano-paprykowym
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni i układać jeden na drugim.
Wykonanie nadzienia:
Kapustę pokroić w ćwiartki włożyć do garnka z wrzącym mlekiem. Dodać umyte i wyczyszczone z nasion papryki, również grubo pokrojone. Posolić, ugotować do miękkości aż do odparowania mleka. Następnie warzywa ostudzić na sicie i rozdrobnić blenderem. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu złociście, po czym wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. Doprawić do smaku, nadziewać naleśniki, składać na pół i obrumienić lekko na patelni. Podawać do czerwonego barszczu, lub jako drugie danie.